Madrid en Barcelona strijden om voortbestaan stierengevechten. CAS International (Comité Anti Stierenvechten) organiseert samen met 15 Spaanse anti-stierenvechtorganisaties een megademonstratie tegen het stierenvechten in de Spaanse hoofdstad Madrid. De demonstratie vindt plaats op zondag 28 maart 2010. Om 12:00 uur wordt vanaf Plaza de la Villa naar Puerta del Sol gelopen, waar een verklaring wordt voorgelezen. De demonstratie wordt georganiseerd om de pogingen van Madrid om het stierenvechten tot Cultureel Erfgoed te verklaren aan de kaak te stellen. Madrid reageert met deze actie op een mogelijk verbod op het stierenvechten in de Noord-Spaanse deelstaat Catalonië.
De voorzitter van de deelstaat Madrid, mevrouw Esperanza Aguirre, kondigde onlangs aan dat het stierenvechten tot Cultureel Erfgoed verklaard zou moeten worden. Dit is een directe reactie op de ontwikkelingen in Catalonië, waar parlementariërs binnenkort hoogstwaarschijnlijk stemmen vóór een verbod op het stierenvechten. In de Spaanse media is flinke kritiek geuit op de plannen van Madrid, die wellicht gevolgd worden door de deelstaten Valencia, Murcia en Navarra. Hier heeft de conservatieve politieke partij Partido Popular (PP) veel invloed. Deze partij is openlijk voorstander van het stierenvechten en vermeldt zelfs in haar verkiezingsprogramma dat deze traditie beschermd en gepromoot behoort te worden. De PP wil koste wat kost voorkomen dat het stierenvechten wordt afgeschaft, terwijl het einde van dit gebruik in 'moederland' Spanje steeds reëlere vormen gaat aannemen. 
In december 2009 stemde een meerderheid van het Catalaans parlement vóór behandeling van een burgerinitiatief (ILP) om het stierenvechten in Catalonië af te schaffen. Deze beslissing bracht een schok teweeg in de stierenvechtwereld: niet alleen in Spanje, maar ook in de andere stierenvechtlanden*. Als gevolg van de stemming onderneemt de stierenvechtindustrie verwoede pogingen om het stierenvechten te promoten in regio's waar er nog enigszins interesse voor is, zoals in Madrid.
De intentie van mevrouw Aguirre om het stierenvechten tot Cultureel Erfgoed te verklaren is volgens dierenbeschermers en de Spaanse media een wanhoopspoging. Marius Kolff, directeur CAS International: "Steeds meer Spanjaarden keren zich tegen het stierenvechten vanwege het dierenleed, maar ook vanwege de miljoenen euro's aan subsidies die naar de stierenvechtindustrie worden doorgesluisd, terwijl Spanje nog steeds in een diepe financiële crisis verkeert. Madrid verzet zich tegen deze ontwikkeling; niet alleen omdat de verhoudingen met Catalonië verstoord zijn, maar ook omdat men inziet dat de afschaffing van het stierenvechten in Spanje steeds dichterbij komt".
De demonstratie op 28 maart in Madrid wordt georganiseerd om de weerstand van de Spanjaarden tegen het stierenvechten te benadrukken. De organisatoren willen hiermee tevens het Spaanse publiek informeren over de steun van de deelstaat Madrid aan de stierenvechtindustrie.

 
Nieuwsflits
Groot succes voor paling

Ook Super de Boer, COOP, Plus, Hoogvliet, Vomar, Sanders, Poiesz, Nettorama, Deen, Dekamarkt en Boon halen paling uit de schappen. Aldi en Em-Té blijven als enige supers deze bedreigde en mishandelde vis verkopen.

Lees meer...
Twitter
Zoeken