Ook Super de Boer, COOP, Plus, Hoogvliet, Vomar, Sanders, Poiesz, Nettorama, Deen, Dekamarkt en Boon halen paling uit de schappen. Aldi en Em-Té blijven als enige supers deze bedreigde en mishandelde vis verkopen.

Alle supermarkten, op de Aldi en Em-Té na, halen de komende maanden paling uit het schap. Wakker Dier had hierom gevraagd omdat paling een bedreigde vissoort [i] is die voor de ‘delicatesse’ gerookte paling nog steeds levend in het zoutbad wordt gegooid. In het zoutbad brandt de slijmlaag van de paling weg: een doodstrijd die minuten tot wel twintig minuten kan duren. Ook andere dodingmethodes zijn langzaam en pijnlijk [ii]. De Aldi zegt in haar brief zich zeer bewust te zijn dat de paling een bedreigde diersoort is, maar deze toch blijft verkopen totdat de overheid dit verbiedt. Wakker Dier gaat door met haar campagne en richt zich nu, behalve op Aldi  en Em-Té, ook op de horecagroothandels en de viswinkels.

Jan Linders en Dirk van de Broek waren de eerste supers die stopten met de verkoop van paling. Vervolgens volgden Jumbo en Spar (beiden al palingvrij), AH (half 2010 palingvrij), C1000 (per 1 april) en Lidl (begin 2010). Deze week kreeg Wakker Dier positieve berichten van Super de Boer, Vomar, Boon dat zij reeds palingvrij zijn. De COOP, Plus, Poiesz, Hoogvliet, Sanders, Dekamarkt, Nettorama, Boni en Deen volgen later in 2010. Aldi en Em-Té blijven vooralsnog paling verkopen.

Geen regels voor welzijn
Vissen zijn ‘vogelvrij’ – er bestaan geen welzijnsregels. Andere dieren moeten volgens de wet snel en pijnloos worden gedood, maar voor vissen geldt dit niet. Het gebeurt dan ook niet: vissen worden levend opengesneden, ingevroren of gezouten – een doodstrijd die minuten tot een half uur lang kan duren. Volgens wetenschappers is de dodingmethode van vissen het ergste dierenleed in Nederland [iii]. Al meer dan tien jaar voert Wakker Dier actie tegen het levend verwerken van paling en andere vissen. In 2008 beloofde het Productschap Vis om vanaf 2009 alle kweekvis te verdoven voor de slacht, maar ook dit is tot nader order uitgesteld [iv]. Het is wel bewezen dat vissen pijn voelen en stress ervaren. Daarom wil Wakker Dier welzijnsregels voor kweekvis en dat alle vissen worden verdoofd voor de slacht.

Visconsumptie
Wakker Dier pleit voor minder vlees- en visconsumptie, maar dan wel diervriendelijker. Diervriendelijker vlees vertaalt zich makkelijk in vlees met een EKO-keurmerk. Voor vis is dit lastiger: bij zowel kweekvis als zeevis geeft dit problemen. Wilde vis heeft een vrij leven gehad in de zee, maar levert problemen op als  overbevissing, sleepnetten die de zeebodem beschadigen en ongewilde bijvangst: vissen die dood of gewond worden teruggegooid in de zee. Voor kweekvis bestaan geen welzijnsrichtlijnen en in de betonnen kweekreservoirs zit vaak meer vis dan water. Deze kweekvis wordt weer gevoed met zeevis. Alle vis wordt onverdoofd geslacht.

 
Nieuwsflits
Proefdiervrij lanceert het V-team

Bundeling kennis draagt bij aan kwaliteit gezondheidsonderzoeken - Proefdiervrij lanceert het V-Team. Het V-team stimuleert de ontwikkeling van nieuwe wetenschap zonder proefdieren.

Lees meer...
Twitter
Zoeken