Jaap Korteweg, directeur van de Vegetarische slager: “door de smaak van vlees en vis te hacken, kunnen we voortaan dieren bevrijden uit de voedselketen. Waarom zou je een dier doden als je hetzelfde of iets beters kunt bereiken met plantaardige eiwitten? Vroeger hadden we trekpaarden voor de koets, nu hebben we mechanische paardenkrachten onder de motorkap. Zo gaan we ook via mechanische weg het slachtdier overbodig maken.”
PaulBom ontwikkelde de vegetarische palingsalade samen met een ambachtelijke visroker op Urk, op basis van een op soja gebaseerde structuur van Beeter.
De smaakjury bestond uit Peter Lute, chef-kok, eigenaar van restaurant LUTE en presentator van het televisieprogramma Masterchef, Jeroen Thijssen, schrijver en journalist bij Dagblad Trouw en René Bink van Streekselecties. Zij kozen tijdens de spannende finale in Kasteel Groeneveld in Baarn, voor de vegetarische, gerookte palingsalade omdat het zo'n bijzonder product is, zo vertelde Peter, "Wat jullie doen is waanzinnig goed, jullie verdienen deze prijs als geen ander."
De landelijke wedstrijd SmaakvanNL wordt georganiseerd door Syntens Innovatiecentrum voor ondernemers met de lekkerste productinnovaties van eigen bodem. De negen finalisten kwamen uit heel Nederland en zijn in regionale voorrondes geselecteerd.