De Roemeense regering heeft de plannen voor het op grote schaal afmaken van zwerfhonden ingetrokken onder druk van dierenbeschermers in binnen- en buitenland. Dat meldde de Roemeense krant EVZ naar aanleiding van het politieke slotdebat dinsdag, waarbij opnieuw dierenbeschermers uit onder meer Nederland de publieke tribune bevolkten.

Roemenië vatte begin dit jaar het plan op de ruim drie miljoen zwerfhonden in het land af te maken. De dieren geven overlast en vormen in het ergste geval roedels die mensen aanvallen en in het verleden zelfs hebben gedood.

De plannen kwamen de Roemenen op flinke kritiek uit de hele wereld te staan. Vervolgens werd besloten dat lokale overheden elk voor zich passende maatregelen mochten nemen met daarbij de keuze tussen sterilisatie en euthanasie. Ook daar ontstond internationaal commotie over.

Dinsdag werd bekend dat de plannen zijn ingetrokken en dat er nu in samenspraak met dierenbeschermingsorganisaties sterilisatie- en opvangprogramma's worden opgezet. Slechts wanneer dieren na langere tijd niet door een nieuwe eigenaar worden geadopteerd of wanneer zij agressief zijn, mag tot euthanasie worden overgegaan. Over twee weken moet er een nieuw plan van aanpak liggen.
Bron: Telegraaf

 
Nieuwsflits
Kikkertunnels voorkomen slachtoffers

Onder de Fonteinallee bij Kasteel Doorwerth wordt een ecopassage voor amfibieën aangelegd, met financiële steun van de provincie Gelderland. Jaarlijks vinden vele padden, kikkers en salamander de dood op deze weg. De ecopassage moet de dieren beschermen tegen het verkeer.

Lees meer...
Twitter
Zoeken