Jarenlang voerde de internationale dierenwelzijnsorgansatie Vier Voeters campagne tegen het doden van zwerfhonden in Roemenië. In 2008 werd dit eindelijk verboden. Nu loopt het verbod echter opnieuw gevaar: volgende week dinsdag bespreekt het Roemeense parlement een nieuwe wet die het doden van zwerfhonden weer toestaat. ‘Deze populistische maatregel is niet alleen wreed, maar ook onnodig en erg duur,’ zegt Helmut Dungler, oprichter van Vier Voeters.

De afgelopen tien jaar hebben Stray Animal Care-teams van Vier Voeters meer dan 70.000 Roemeense zwerfhonden behandeld en gesteriliseerd. Dit omvangrijke project loopt nu het gevaar voor niets te zijn geweest. Afgezien van de ontzetting over deze meedogenloze aanpak, is Vier Voeters ook bang dat duizenden euro’s van Nederlandse donateurs tevergeefs blijken te zijn geweest. Zelfs de honden die door Vier Voeters zijn gecastreerd en behandeld, lopen het gevaar te worden gedood.

Het voorstel houdt in dat de honden nog steeds worden gevangen, gecastreerd, gemerkt en geregistreerd. Daarnaast worden ze 30 dagen vastgehouden. Als ze na een maand nog niet zijn geadopteerd, worden ze afgemaakt. De voorwaarden voor het adopteren van een hond zijn echter zeer streng, strenger dan bij de aankoop van een ‘gewone’ hond in een dierenwinkel. ‘Het voorstel is in alle opzichten volkomen absurd en irrationeel,’ zegt Dungler. ‘Het is niet alleen wreed, maar ook nog eens een enorme verspilling van publiek geld omdat de honden uiteindelijk toch worden afgemaakt. Bovendien werpen de huidige projecten al geruime tijd hun vruchten af.’

De methode van Vier Voeters is een goede manier gebleken om het aantal zwerfhonden duurzaam te verminderen. In Roemenië is het de laatste tien jaar met succes toegepast. De honden werden gevangen, behandeld, verzorgd en kregen een duidelijk zichtbaar oorlabel. Ook werden ze allemaal ingeënt tegen rabiës, om gevaren voor de volksgezondheid te verminderen. In veel Roemeense steden en dorpen is het aantal zwerfhonden nu significant gedaald. De massamoorden van de autoriteiten (voornamelijk uitgevoerd tussen 2000 en 2007) hebben daarentegen nauwelijks effect gehad op de omvang van de populatie.

VIER VOETERS is een online petitie gestart tegen het wetsvoorstel. Hiermee kan men rechtstreeks Roemeense parlementsleden laten weten het voorstel af te keuren. ‘We zijn op een punt aangekomen dat alleen publieke druk de wet nog kan stoppen,’ zegt Dungler. ‘Hierbij wil ik dan ook een dringend beroep doen op alle Nederlandse dierenvrienden: Help ons deze barbaarse wet te voorkomen en teken de petitie!’

 
Nieuwsflits
Na actie internet: geen hondenvlees op festival

Na grote acties op internet: geen hondenvlees op festival. In Westerse media, gevoed door Westerse dierenwelzijnsorganisaties, wordt regelmatig moord en brand geschreeuwd over wantoestanden in China als het gaat om dieren.

Lees meer...
Twitter
Zoeken