LNV-minister Gerda Verburg heeft kaartjes gekregen voor The Cove, de veel bekroonde documentaire van National Geographic-fotograaf Louie Psihoyos over de handel in dolfijnen en de Japanse dolfijnenslacht. Na een succesvolle tour langs internationale filmfestivals gaat The Cove vandaag in première in de Nederlandse bioscoop. Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, bood Gerda Verburg kaartjes aan voor de vertoning van de film in zijn openingsweekend. Ouwehand deed dat om de noodzaak tot betere internationale bescherming van de dolfijn te onderstrepen. De minister reageerde verheugd op de geste.
The Cove won na zijn première op het Sundance Film Festival begin dit jaar de ene na de andere publieksprijs.  De film voert de kijker mee aan de hand van activisten die pogen de werkelijkheid te onthullen achter de vangst- en moordpartijen onder dolfijnen in het Japanse kustplaatsje Taji, ‘s  werelds belangrijkste haven voor handel in dolfijnen. Dolfijnactivisten Richard O'Barry, in de jaren zestig trainer van de Flipper-dolfijnen maar inmiddels fel gekant tegen elke vorm van gevangenschap, en Louie Psihoyos, onderwaterfotograaf van National Geographic en met The Cove debuterend als documentairemaker, vermoeden dat de grootschalige vangst- en moordpartijen plaatsvinden in een door steile rotsen omringde baai. De autoriteiten doen er alles aan om pottenkijkers van deze 'cove' weg te houden. Psihoyos en zijn filmcrew plaatsen er daarom als rotsen en planten vermomde cameraatjes. Wat ze filmen tart elke beschrijving. The Cove is een bevlogen, vlot gemonteerde actiedocumentaire voor de vrijheid van deze hyperintelligente walvissoort. De weg naar de scandaleuze onthullingen is een ware thriller. Tussen de regels door legt Psihoyos bloot hoe Japan ontwikkelingslanden omkoopt om zijn dolfijneconomie levend te houden en hoe het torenhoge kwikgehalte in het vlees de gezondheid van miljoenen mensen schaadt.
Esther Ouwehand zag The Cove onlangs op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), waar de film eveneens de Audience Award in de wacht sleepte. Ouwehand vond dat ook de minister van LNV, die namens Nederland zitting heeft in internationale gremia voor de bescherming van in het wild levende dieren, de film niet mocht missen. Ze riep de minister op te pleiten voor bescherming van dolfijnen in het Internationale Walvis Comité en diende een motie in voor een Europees handelsverbod voor in het wild gevangen dolfijnen. De motie wordt volgende week in stemming gebracht en kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.
Bron: partijvoordedieren.nl

 
Nieuwsflits
De boomkikker heeft de wind mee

Het gaat goed met de streng beschermde boomkikker in Nederland. Het grasgroene paradepaardje onder de kikkers liet tot het begin van de jaren 90 een dramatische daling zien, maar is sindsdien aan een ware opmars bezig. De laatste cijfers tonen aan dat het aantal boomkikkers spectaculair stijgt.

Lees meer...
Twitter
Zoeken