De landelijke actie voor varkens start in Zutphen Stro voor staatssecretaris Dijksma!. Meer dan 300 enveloppen met stro voor staatssecretaris Dijksma. Dat is de ‘oogst’ van een actie van Compassion in World Farming (CIWF) vandaag in Zutphen. De dierenbeschermers vroegen aan voorbijgangers een kaartje met stro naar de staatssecretaris te sturen. Daarmee verzoeken ze haar, en haar Europese collega's, dringend ervoor te zorgen dat alle varkens, zoals de wet voorschrijft, strooisel in de stal hebben en dat er een eind komt aan illegale praktijken in de varkenshouderij.

Europese regels schrijven al meer dan 11 jaar voor dat varkens permanent moeten kunnen beschikken over strooisel. In strijd met deze wet *) leven veel varkens –ook in Nederland - echter in kale hokken zonder enige afleiding. Varkens zijn slimme en sociale dieren die graag hun omgeving verkennen. In de kale hokken van de vee-industrie kan dat niet. Uit verveling en frustratie gaan veel dieren aan elkaars staart bijten. Om dit tegen te gaan knippen nagenoeg alle varkenshouders de staart standaard af, als de biggen een paar dagen oud zijn. Ook dit is in strijd met de wet *).

Strooisel is onmisbaar voor varkens: ze kunnen meer natuurlijk gedrag vertonen, door het te onderzoeken, ermee te spelen of het te eten. Strooisel is ook heel belangrijk om staartbijten te voorkomen en ervoor te zorgen dat het afknippen van staarten kan stoppen.

Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland, zegt: "In heel Europa wordt de wet die bedoeld is om varkens te beschermen genegeerd. Naast de kale hokken en het gebrek aan strooisel komt het buiten ons land ook voor dat zeugen hun hele zwangerschap in krappe kooien zitten. Het minste dat we de EU, de regering en de veehouders kunnen vragen is toch wel dat ze de wet 100% naleven. Compassion in World Farming  voert daarvoor in heel Europa actie."

 
Nieuwsflits
Eet geen DierenDag 4 oktober

Wakker Dier start vandaag de campagne voor de tweede ‘EetGeenDierenDag’: Wakker Dier wil dat 4 oktober dé dag wordt dat heel Nederland geen dieren eet. Als iedereen meedoet, scheelt dat ruim 400.000 dieren een rit naar het slachthuis.

Lees meer...
Twitter
Zoeken