Van alle dieren die in Nederland voor vlees worden gehouden, scoort het vleeskuiken het slechtst op dierenwelzijn. Deze zogenaamde ‘plofkip’ is ontstaan door jarenlang doorfokken op steeds goedkoper vlees.  In 6 weken tijd wordt een kuikentje van 50 gram afgemest tot vleeshomp van ruim 2,2 kilo.

Deze snelle groei zorgt voor veel welzijnsproblemen: hart en longen kunnen de groei niet bijbenen. Gewrichten doen zeer en lopen is moeilijk. Door het leven in de eigen poep krijgen ze zweren op hun pootjes en borst. Daar komt nog bij dat de dieren met 20 anderen op een vierkante meter in een stinkende, donkere stal wonen. Meer weten over het leven van een vleeskuiken?

Daarom is Wakker Dier gestart met een nationale campagne om een einde te maken aan de verkoop van vlees van ‘plofkippen’. Wij vragen bekende A-merken en supermarkten om dit te vervangen door kip met minimaal 1 ster van het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming.

Een kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming is een paar dubbeltjes duurder, maar had een beter leven. Ze is geen ‘plofkip’, maar van een ras dat langzamer groeit. In de stal heeft ze meer ruimte en er is een overdekte uitloop naar buiten. Voetzweren en borstpukkels komen nauwelijks voor, en antibiotica wordt alleen bij ziekte gebruikt.

Bij deze campagne maken wij gebruik van een breed scala aan publicitaire middelen, inclusief radio en televisie. Daarin zullen wij onder andere bedrijven die met ‘plofkip’ blijven werken, via reclameboodschappen publiekelijk aanspreken. Tevens zetten wij aanbieders die omschakelen in het zonnetje. Door deze aanpak verdween al eerder het kooi-ei uit het supermarktschap en kwam er een einde aan de verkoop van blank – bloedarmoede – kalfsvlees.

 
Nieuwsflits
Even lucht voor 100.000 ganzen

De minstens 100.000 ganzen die per 1 oktober vergast zouden worden met biociden kunnen voorlopig opgelucht ademhalen. De beslissing is tot 1 januari volgend jaar uitgesteld. Hiertoe nam de Tweede Kamer met brede steun een motie aan.

Lees meer...
Twitter
Zoeken