Student HZ Delta Academy betrokken bij praktijkproef Dolphin Saver. Sinds 5 februari jl. gebruiken de Nederlandse vissers voor het eerst splinternieuwe apparaatjes om bijvangst van bruinvissen en dolfijnen tegen te gaan: Dolphin Savers.

De staand want vissers testen tevens de werking van de apparaatjes. 150 splinternieuwe Dolphin Savers zijn hiertoe ter beschikking gesteld door de vereniging Kust & Zee. De praktijkproef wordt gesteund door het ministerie van LNV en de kenniskring staand want visserij. Ook de Nederlandse Vissersbond en het EHBZ-netwerk van Pieterburen werken mee. Student Christiaan van Assendelft van de opleiding Aquatische Ecotechnolgie van de Delta Academy van Hogeschool Zeeland heeft zijn afstudeeropdracht aan het project gekoppeld.

De bruinvis is een kleine dolfijn die leeft in de Noordzee. Bruinvissen lopen het risico om verstrikt te raken in bepaalde netten. De Dolphin Saver is ontwikkeld door het Delftse bedrijf Save Wave, met steun van onder meer Kust & Zee en het Dolphin Fund. Als het apparaatje, dat een ultrasoon signaal produceert, aan visnetten wordt bevestigd, zwemmen bruinvissen er met een grote boog omheen.

De komende vier maanden zullen tien vissers, dat wil zeggen het merendeel van de ’s winters actieve vloot, de Dolphin Savers aan hun netten vastmaken. De vissers zullen een onbedoelde vangst van bruinvissen direct aan Kust & Zee terugmelden. Sommige vissers hebben gedeactiveerde Dolphin Savers gekregen om de effectiviteit ervan te kunnen vaststellen, volgens de dubbelblind methode. De eerste resultaten van dit onderzoek zullen in de zomer 2010 bekend zijn. Staand want visser Rems Cramer heeft geholpen bij het testen van de gebruiksmethode en het schrijven van de handleiding: “Wij vangen uiterst zelden bruinvissen, maar als je er ooit een vangt, voelt het alsof je de hond van je buren doodrijdt. Geen pretje dus en reden om er alles aan te doen om dat te voorkomen”, aldus Cramer.

Het doel van de praktijkproef is het bepalen van de werkzaamheid en werkbaarheid van de Dolphin Saver als mogelijkheid om de gewenste vermindering van incidentele bijvangst van bruinvissen te bereiken. Dirk Jan van der Stelt van het Ministerie LNV juicht dit project toe: “Vissers tonen hiermee hun eigen bereidheid om Dolphin Savers te gebruiken ongeacht of de wet dit voorschrijft of niet. Dit is een goed voorbeeld voor de rest van Europa”.
Bron: Hogeschool Zeeland

Kijk op: www.duurzamevisserij.nl

 
Nieuwsflits
Groot succes voor paling

Ook Super de Boer, COOP, Plus, Hoogvliet, Vomar, Sanders, Poiesz, Nettorama, Deen, Dekamarkt en Boon halen paling uit de schappen. Aldi en Em-Té blijven als enige supers deze bedreigde en mishandelde vis verkopen.

Lees meer...
Twitter
Zoeken