Vandaag lanceert Calvé een tube mayonaise, Yofresh, gemaakt van vrije-uitloopeieren (eieren met code 1). Vanaf deze week worden alle mayonaises en sauzen bereid met vrije-uitloopeieren. Tussen mei en oktober zullen deze diervriendelijkere producten in de Nederlandse winkels verschijnen. In West-Europa gaat het om jaarlijks 475 miljoen eieren en 1,3 miljoen kippen. Voor de Nederlandse markt gaat het om 9,5 miljoen eieren en 25.600 kippen. Twee Nederlandse en diverse buitenlandse boerderijen zijn speciaal voor Calvé omgeschakeld van scharrel- naar vrije uitloop.
Na een succesvolle campagne tegen het legbatterij ei, schreef Wakker Dier in april 2009 alle leveranciers aan met de vraag om een stap verder te doen en de kippen naar buiten te laten. Wakker Dier zal deze hele week te horen zijn met een radiospot, waarin Calvé gefeliciteerd wordt met het goede voorbeeld.
Bij consumenten wekt de term ‘scharrel’ ten onrechte de indruk dat kippen naar buiten kunnen. Scharrelkippen (eicode 2) kunnen los rondlopen in een stal en hebben een legnest, zitstok en scharrelruimte met strooisel. Maar scharrel blijft een karig minimumbestaan voor de kip: met 9 op een vierkante meter altijd opgesloten in een potdichte schuur. Vrije-uitloopeieren en graseieren (code 1) komen van kippen die bovenop de condities van scharrelkippen, buiten 4 m2 per kip de ruimte hebben. Biologische eieren (eicode 0) zijn het diervriendelijkst. Zij hebben binnen en buiten meer ruimte en hun snavels worden niet afgeknipt zoals bij alle andere houderijsystemen wel het geval is.
Bron: wakkerdier.nl