Op donderdag 22 september a.s. arriveert een bijzonder apentrio bij Stichting AAP: mantelbaviaan Elisabeth, Java-aap Marula en monameerkat Cyprianos leefden jarenlang met zijn drieën in één kooi bij een monnikenklooster op Cyprus. Men was zich van geen kwaad bewust en dacht dat alle apensoorten gewoon bij elkaar geplaatst kunnen worden. Maar de ene aap is de andere niet...

Iedere apensoort kent zijn eigen taal en zijn eigen specifieke sociale structuren. Voor de dieren moet het gevoeld hebben alsof ze samenwoonden met iemand die een onbegrijpelijke taal sprak en er ook rare gewoonten op nahield. Dit leverde dan ook de nodige stress op voor de dieren. De apen waren door een priester bij het klooster achtergelaten en de monniken zorgden goed voor de dieren, maar het 'cultuurverschil' konden zij niet opheffen.

Bij AAP worden Marula en Cyprianos zo snel mogelijk bij soortgenoten geplaatst. Voor bavianendame Elisabeth is al een mooi nieuw adres gevonden: zij krijgt na een kort verblijf bij AAP een warm onthaal in Lakeview Monkey Sanctuary in Engeland, waar ze samen met Tilin en Tina, twee mantelbavianen die al in Lakeview wonen, een bavianenfamilie zal vormen.

David van Gennep, directeur AAP: "Ook hier zien we dat onwetendheid onbedoeld leidt tot veel dierenleed. Dat komt eigenlijk voor bij alle exotische diersoorten die als huisdier worden gehouden. AAP wordt bijna dagelijks geconfronteerd met de trieste gevolgen. Zo worden groepsdieren alleen gehuisvest, wat leidt tot verveling en afwijkend gedrag en kan het verkeerde dieet leiden tot afwijkingen als suikerziekte, obesitas en permanente vergroeiingen. Gelukkig kunnen wij - mede dankzij onze samenwerking met andere Europese dierenbeschermingsorganisaties* - ook dit apentrio een gezonde en stressvrije toekomst bieden".

 
Nieuwsflits
Regeerakkoord voor verbod op wilde dieren in circussen

De Acties van Bite Back werpen vruchten af: Het regeerakkoord voor verbod op wilde dieren in circussen komt eraan. Vandaag werd bekend bij de presentatie van het regeerakkoord dat er een verbod gaat komen op het gebruik van wilde dieren in het circus.

Lees meer...
Twitter
Zoeken