Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekt  € 1,8 miljoen extra uit voor controle en handhaving van dierenwelzijn bij dierenwinkels en handelaren. Het geld gaat in zijn geheel naar de LID, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Dat is de inspectietak van de Dierenbescherming die opsporingsbevoegdheid heeft.

Het budget van € 1,8 miljoen is gekoppeld aan een certificeringsysteem dat ontwikkeld wordt voor onder andere dierenwinkels en groothandels in dieren, maar ook pensions, asielen, fokkers en handelaren. De € 1,8 miljoen wordt over 4 jaar uitgesmeerd en dat betekent een substantiële verhoging van € 4,5 ton per jaar van het budget van het LID. Het huidige budget bedraagt jaarlijks € 2,1 miljoen.

Handhaving
Het ministerie van LNV heeft met de LID afgesproken dat deze zich met controle en handhaving richt op ondermeer de dierenwinkels en handelaren die niet meedoen aan het certificatiesysteem. Zodra het systeem in gaat zal de LID een handhavingstrategie ontwikkelen en deze afstemmen met de Algemene Insepctiedienst (AID) van LNV. Zo wordt een goede aansluiting bij de handhaving van de AID op dit gebied gewaarborgd.

Certificeringsysteem
Het certificeringsysteem wordt door de branche zelf opgezet, en moet voldoen aan de standaarden van de Raad van Accreditatie. Deze raad beoordeelt of het certificaat voor de overheid voldoende waarborgen biedt om de controle over te kunnen laten aan de sector zelf. Bedrijven die niet aan de certificering meedoen, kunnen vaker controle verwachten dan bedrijven die wel gecertificeerd zijn. Verwacht wordt dat het certificeringsysteem in 2010 van kracht zal worden.

Honden- en kattenbesluit
Als het systeem van start gaat, zal het honden- en kattenbesluit worden ingetrokken en vervangen door een Algemene maatregel van Bestuur. Daarmee zal controle en handhaving in de toekomst een grotere groep dieren betreffen: behalve honden en katten gaat het ook over ondermeer konijnen, cavia's, parkieten en vissen.
Bron: minlnv.nl

 
Nieuwsflits
Proefdiervrij lanceert het V-team

Bundeling kennis draagt bij aan kwaliteit gezondheidsonderzoeken - Proefdiervrij lanceert het V-Team. Het V-team stimuleert de ontwikkeling van nieuwe wetenschap zonder proefdieren.

Lees meer...
Twitter
Zoeken