Deze week is het Karantina slachthuis in Beiroet (Libanon) gesloten. Eind vorig jaar presenteerde Compassion in World Farming (CIWF) een undercover film waaruit blijkt dat dieren in dit beruchte slachthuis op een vreselijke manier aan hun eind kwamen. Na een Europese petitie en een vasthoudende lobby door CIWF hebben de Libanese autoriteiten nu eindelijk besloten het slachthuis te sluiten.

Eind 2013 bezochten onderzoekers van CIWF het Karantina slachthuis in Beiroet. Ze zagen en filmden hoe dieren aan hun poten werden versleept en opgehangen en hoe de dieren hun weg moesten vinden door plassen bloed, soms over de lichamen van dode of stervende soortgenoten. Deze brute behandeling vond plaats kort voordat hun keel zonder verdoving werd doorgesneden.

Via een internationale petitie, die door ca. 130.000 mensen werd ondertekend, vroeg CIWF de Libanese regering het Karantina slachthuis direct te sluiten. Door een vasthoudende lobby is het uiteindelijk gelukt de petitie aan de verantwoordelijke minister persoonlijk aan te bieden, waarna enkele ministers het slachthuis bezochten en – in hun eigen woorden – constateerden dat de situatie "catastrofaal" was. Deze week is het slachthuis uiteindelijk, na een voedselschandaal in Beiroet, gesloten.

Het is nog niet duidelijk of de sluiting van het Karantina slachthuis definitief is: "maar we zullen de ontwikkelingen blijven volgen", zegt Geert Laugs van CIWF Nederland: "en we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dieren in Libanon in de toekomst op een betere en humanere manier geslacht worden. Vandaag zijn we echter vooral blij dat deze hel voor dieren nu gesloten is".

 
Nieuwsflits
Animal cops aan de slag

De eerste 125 ’animal cops’ gaan nog voor het eind van dit jaar aan de slag. Via een apart alarmnummer kan de Dierenpolitie worden opgetrommeld voor noodhulp of om dierenbeulen strafrechtelijk aan te pakken.

Lees meer...
Twitter
Zoeken