Met het leggen van de eerste steen is vandaag in de Utrechtse gemeente Amersfoort de bouw begonnen van het eerste Dierenbeschermingscentrum van Nederland. De Dierenbescherming krijgt met het centrum de beschikking over een opvanglocatie voor dieren die aan de modernste eisen van dierenopvang voldoet. Het centrum voor dieren in nood biedt plaats aan tachtig honden, 120 katten en 56 knaagdieren. In het ontwerp van het centrum is rekening gehouden met de strenge eisen die de Dierenbescherming stelt aan nieuw te bouwen opvangcentra.

Zo hebben de dieren meer ruimte dan wettelijk voorgeschreven, worden honden niet tegenover elkaar geplaatst en diersoorten beter van elkaar gescheiden. Al die eisen verhogen het dierenwelzijn. De dieren krijgen meer beweging en hebben minder stress, terwijl de kans op ziektes afneemt. Daarnaast is rekening gehouden met het milieu en de naaste omgeving: om geluidsoverlast te beperken is de opvang, die wordt verwarmd door biomassa in plaats van aardgas, deels ondergrond. Ook wordt onderzocht of gebruikte kattenbakkorrels als brandstof kunnen dienen.

Nationale Postcode Loterij
Omdat een flink aantal dierenasielen in Nederland verouderd is en toe aan vervanging, wil de Dierenbescherming de komende jaren op meerdere plekken in het land vergelijkbare centra bouwen. Zo zijn er al plannen voor Dierenbeschermingscentra in Limburg en Brabant. Bij de ontwikkeling en bouw van de centra staan dierenwelzijn en een hoge kwaliteit van zorg voor dieren voorop. Het Dierenbeschermingscentrum in Amersfoort moet eind 2012 klaar zijn en wordt gefinancierd door de Dierenbescherming, de gemeente, de Nationale Postcode Loterij en een anonieme giftgever.
Bron: dierenbescherming.nl

 
Nieuwsflits
Tweede lichting steuren succesvol uitgezet in Waal

Na de eerste uitzetting van 17 Atlantische steuren in mei dit jaar, zijn vandaag nog eens 30 soortgenoten succesvol vrij gelaten in de Waal bij Nijmegen.

Lees meer...
Twitter
Zoeken