Wakker Dier overhandigt maandag de Modder-Trofee aan de familie Wennekers uit Schagen, vanwege hun prachtige modderpoelen voor de biologische varkens. Dit is de zevende keer dat Wakker Dier de Moddertrofee uitreikt, met als doel de biologische varkenshouderij in het zonnetje te zetten.

Modderpoelen zijn erg belangrijk voor varkens. Zij kunnen niet zweten en hebben de modder nodig om hittestress te voorkomen. Modder is ook goed voor huidverzorging, sociale samenhang in de groep en simpelweg welzijn en geluk. Deze wetenschappelijke bevindingen worden echter nog teveel  genegeerd door varkenssector en politiek. Hierdoor heeft helaas minder dan één procent van de 12 miljoen varkens in Nederland beschikking over een modderbad. Alternatieven, zoals de varkensdouche, worden nog niet serieus onderzocht.

Zonder modder geen welzijn

Op 1 augustus publiceerde het tijdschrift Animal Welfare een artikel van Dr. Marc Bracke (Wageningen Livestock Research) over 'zoelen' (een bad nemen in een modderpoel). Uit dit onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van Stichting Wakker Dier, blijkt dat zoelen voor varkens veel belangrijker is dan tot nu toe is aangenomen.

Voorheen dacht men dat varkens graag  in de modder liggen, omdat zij geen zweetklieren hebben. Dr. Bracke opperde het omgekeerde: misschien hebben varkens geen zweetklieren, juist omdat deze diersoort zich altijd kon veroorloven om in de modder te liggen.

Varkens zijn verwant aan nijlpaarden en andere waterminnende dieren. Voor deze dieren zijn modderpoelen van essentieel belang voor het regelen van de lichaamstemperatuur. Maar een goed modderbad kan ook van waarde zijn voor de huid- en wondverzorging, sociale cohesie en simpelweg varkensgeluk.

Nog niet zo lang geleden hadden de meeste varkens weidegang, inclusief modderpoel. Pas in de afgelopen 50 jaar zijn deze – door de intensivering van de varkenshouderij – verdwenen en zijn de varkens naar binnen verhuisd.

Bracke meent dat het modderbadgedrag diep genetisch verankerd is en dat ook varkens die nog nooit een modderpoel hebben gezien, deze vermoedelijk toch missen.

Onderzoek wordt genegeerd door politiek en varkenssector

Uit de publicatie blijkt dat een modderpoel voor varkens even belangrijk is als onderling sociaal contact. Wetgever en varkenssector erkenden al eerder het belang van onderling contact en hebben daarom groepshuisvesting vanaf 2013 wettelijk verplicht gesteld.

Het belang van een goede modderpoel wordt echter stelselmatig genegeerd, waarschijnlijk om economische motieven. Ook alternatieven die qua kostprijs aantrekkelijk zijn, zoals het installeren van een varkensdouche in de stal, wordt in Nederland  nog nauwelijks onderzocht. Alleen in Denemarken is de varkensdouche verplicht en wordt boeren geadviseerd om deze al bij een temperatuur vanaf 15 graden Celsius te gebruiken om de snelgroeiende varkens verkoeling te geven.

 
Nieuwsflits
LNV steekt 1,8 miljoen extra in handhaving dierenwelzijn bij huisdieren

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekt  € 1,8 miljoen extra uit voor controle en handhaving van dierenwelzijn bij dierenwinkels en handelaren. Het geld gaat in zijn geheel naar de LID, de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

Lees meer...
Twitter
Zoeken