
Wakker Dier bekeek en bewerkte de maandelijkse import- en exportcijfers van het CBS1. Er zijn geen eenduidige cijfers over de consumptie van foie gras in Nederland. Door op de kiloprijs te letten heeft Wakker Dier de partijen foie gras die foutief waren samengevoegd met andere (vlees)producten uitgemiddeld. Hieruit bleek een afnemende trend vanaf 2007 van de consumptie van foie gras in Nederland. Deze trend wordt tevens bevestigd door de cijfers van het statistisch bureau van de EU, Eurostat, en het Frans comité van foie gras producenten CIFOG (Comité Interprofessionnel des Palmipèdes à Foie Gras).
Voor de productie van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd. Met een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot vier à tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek, ademhalingsproblemen en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster. De dieren worden dermate vet dat sommige aan het eind amper meer kunnen lopen2. Deze productiemethode is zo dieronvriendelijk dat het in Nederland verboden is. In 2006 verkozen Nederlanders foie gras tot het meest foute kerstgerecht, bleek uit onderzoek van Team Vier in opdracht van Wakker Dier.
Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met succes want vele winkel- en horecabedrijven in Nederland laten foie gras links liggen: Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH Hoteles, Marriot Hotels en vele andere restaurants. Zelfs koningin Beatrix serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.