Hoewel het olielek nog steeds niet is gedicht, komt er ook goed nieuws uit de Golf van Mexico. Zo'n 300 bruine pelikaans zijn genoeg hersteld om weer te worden vrijgelaten. De dieren werden eerder besmeurd met olie binnengebracht bij een van de opvangcentra. Na een flinke schoonmaakbeurt kunnen ze nu dus weer terug de natuur in.
Er stromen nu al twee maanden miljoenen liters olie de Golf van Mexico in. Bijna 1800 kilometer aan dammen liggen op zee om te voorkomen dat olie aanspoelt aan land. Ondanks deze maatregel is er tot nu toe meer dan 200 kilometer aan kustlijn in meer of minder mate vervuild met olie.
 
Sinds het begin van de olieramp, op 20 april, heeft BP een paar pogingen gewaagd het lek te dichten. In eerste instantie lekte de oliepijpleiding vanuit meerdere plekken. BP slaagde er in om een aantal lekkages relatief snel te dichten.
 
Toch lukte het niet om alle lekkages te repareren. Eind mei probeerde de oliemaatschappij de zogenaamde Top Kill methode uit. Door modder en cement in de pijpleiding te spuiten, moest het probleem zijn opgelost. Helaas werkte dit niet. Ook het plaatsen van een kap om de olie op te vangen heeft nog niet het beoogde resultaat. Weliswaar wordt er nu een deel van de olie (zo’n 4 miljoen liter per dag) opgevangen, toch stroomt er dagelijks ruim 1,5 miljoen liter olie het water in.
 
Sinds mei boort BP ook een andere oliebron aan. Dit moet uiteindelijk de druk op de lekkende oliepijp verminderen. Verwachting is dat het aanboren van deze nieuwe bron pas in augustus klaar is. 
 
Een Amerikaanse rechter vernietigde eerder deze week een verbod van de Amerikaanse president Obama om op grote diepte te boren naar olie. De Amerikaanse regering verklaarde hierop dat zij binnenkort met een nieuw verbod komen op grote diepte te boren naar olie.
Bron: wnf.nl

 
Nieuwsflits
WNF-Rangers, drie ton voor neushoorns!

WNF-Rangers en vele andere kinderen in Nederland hebben de afgelopen maanden maar liefst 300.363,- euro opgehaald voor de bedreigde neushoorns in Afrika en Azië!

Lees meer...
Twitter
Zoeken