Uit onderzoek van de Born Free Foundation blijkt dat de condities in veel Europese dierentuinen slecht zijn. Op initiatief van D66 Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy is het onderzoek vandaag in het Europees Parlement gepresenteerd. 20 lidstaten van de Europese Unie hebben eraan meegedaan. Vandaag zijn de rapporten over Cyprus, Bulgarije, Roemeniƫ, Griekenland en Ierland naar buiten gebracht.

Cyprus bijvoorbeeld moet sinds de toetreding tot de EU in 2004 voldoen aan EU-wetten op het gebied van dierenwelzijn. Uit het onderzoek blijkt dat in de dierentuinen op Cyprus gemiddeld bijna 30% van de kooien te klein is om de dieren normaal te laten bewegen. Een ander probleem is dat de temperatuur in de hokken niet goed geregeld kan worden, of dat er te veel dieren dicht op elkaar zitten.

Duidelijk is dat sommige EU-lidstaten moeite hebben om de naleving van de dierenwelzijnwetten goed te controleren. Gerbrandy: "Het komt meestal door een gebrek aan kennis en slecht opgeleide dierenartsen en dierentuinmedewerkers waardoor het dierenwelzijn in gevaar komt."

Gerbrandy wil dat de Europese Commissie met duidelijke richtsnoeren komt om de condities in de dierentuinen te verbeteren.

Voor de onderzoeksresultaten van de andere landen zie: www.euzooinquiry.eu
Bron: D66

 
Nieuwsflits
Ooievaar kan opnieuw lopen met prothese

Dietmar de ooievaar kan opnieuw lopen. Het ongelukkige dier verloor een poot nadat het waarschijnlijk tegen een hoogspanningskabel was gevlogen. Een dierenarts heeft de vogel nu voorzien van een prothese.

Lees meer...
Twitter
Zoeken