Dierenrechtenorganisatie Bite Back: “Verbod wilde zoogdieren in circus een eerste stap. Acties gaan door tot elk dier uit het circus is”

Zaterdag 13 december 2014 - Vandaag werd bekend dat de ministerraad akkoord is gegaan met een voorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma tot een verbod van wilde (zoog)dieren in het circus. Dierenrechtenorganisatie Bite Back is blij met dit verbod. Het toont aan dat door de acties tegen dierenleed in circussen de maatschappelijke weerstand groeide, zodat nu ook op politiek niveau een verbod tot stand is gekomen: Wilde dieren gaan uit het circus.

Hoewel wij als dierenrechtenorganisatie dit niet als einddoel beschouwen en blijven actie voeren voor de overige dieren in het  circus, vinden wij dat dit verbod een grote stap is tegen het gebruik van dieren in het circus en geeft het aan dat actie voeren voor de dieren helpt. Dit verbod zal inhouden dat een deel van circussen in Nederland zullen vertrekken, nadat ze al eerder vluchten voor meer regels of verboden in de landen waar ze vandaan kwamen. Nederland was nl. voorheen een vrijhaven voor circussen. Er waren geen extra regels en de eigen regels die een deel van de circussector had opgesteld werden al te vaak overtreden door de aangesloten circussen.

We zijn er nog niet en daarom blijven we actie voeren totdat dit verbod in werking is en tot alle dieren – ook de gedomesticeerde – uit het circus zijn. Alle dieren in circussen worden blootgesteld aan vele stressfactoren en worden constant heen en weer gesleept. Dieren vertonen daarom veel stereotype gedrag. De training van gedomesticeerde dieren kan ook uitgevoerd worden op dwangmatige manieren, zoals met fysiek of psychisch geweld.

www.biteback.org

 
Nieuwsflits
Geweldig nieuws voor de nertsen!

Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan in het hoger beroep dat de Staat heeft aangespannen tegen de nertsenfokkers. Tot grote opluchting van alle dierenliefhebbers hebben de zes miljoen nertsen in Nederland gewonnen!

Lees meer...
Twitter
Zoeken