Een olifant in het circus doet geen handstand voor een aai over haar bol. De enige manier waarop een mens (die ongeveer 1/60 van het gewicht van een olifant heeft) in rangorde boven een volwassen olifant kan staan is door angst, pijn en dominantie. Circussen in Nederland trainen olifanten daarom met behulp van o.a. 'olifantenhaken'. Deze stokken met een scherpe metalen punt en haak worden in de gevoelige huid van de olifant gezet om te 'duwen en trekken'. Een wrede en pijnlijke methode om een olifant een kunstje aan te leren. De universiteit van Wageningen concludeerde in 2009 dat olifanten onder dwang worden getraind en dat de olifantenhaak permanent gebruikt wordt door een dompteur. Deze training ondergaan de olifanten hun hele leven, al van kleins af aan. In Nederland is er geen wetgeving voor circusdieren.

Stichting VIER VOETERS is al jaren lid van de vereniging Wilde Dieren de Tent Uit en steunt de strijd tegen het gebruik van wilde dieren in circussen. Op dit moment loopt een petitie tegen het gebruik van olifantenhaken. Op dinsdag 1 november zullen de verzamelde handtekeningen worden overhandigd aan staatssecretaris Henk Bleker.

Teken daarom vandaag nog en help mee een eind te maken aan deze vorm van dierenmishandeling in het circus.

 
Nieuwsflits
Supermarkt stopt met verkoop paling

C1000 heeft vandaag besloten om uiterlijk het tweede kwartaal van 2010 geen paling meer te verkopen. Afgelopen maandag ontving C1000 een brief van Wakker Dier met dit verzoek.

Lees meer...
Twitter
Zoeken