Een olifant in het circus doet geen handstand voor een aai over haar bol. De enige manier waarop een mens (die ongeveer 1/60 van het gewicht van een olifant heeft) in rangorde boven een volwassen olifant kan staan is door angst, pijn en dominantie. Circussen in Nederland trainen olifanten daarom met behulp van o.a. 'olifantenhaken'. Deze stokken met een scherpe metalen punt en haak worden in de gevoelige huid van de olifant gezet om te 'duwen en trekken'. Een wrede en pijnlijke methode om een olifant een kunstje aan te leren. De universiteit van Wageningen concludeerde in 2009 dat olifanten onder dwang worden getraind en dat de olifantenhaak permanent gebruikt wordt door een dompteur. Deze training ondergaan de olifanten hun hele leven, al van kleins af aan. In Nederland is er geen wetgeving voor circusdieren.

Stichting VIER VOETERS is al jaren lid van de vereniging Wilde Dieren de Tent Uit en steunt de strijd tegen het gebruik van wilde dieren in circussen. Op dit moment loopt een petitie tegen het gebruik van olifantenhaken. Op dinsdag 1 november zullen de verzamelde handtekeningen worden overhandigd aan staatssecretaris Henk Bleker.

Teken daarom vandaag nog en help mee een eind te maken aan deze vorm van dierenmishandeling in het circus.

 
Nieuwsflits
Groot succes voor paling

Ook Super de Boer, COOP, Plus, Hoogvliet, Vomar, Sanders, Poiesz, Nettorama, Deen, Dekamarkt en Boon halen paling uit de schappen. Aldi en Em-Té blijven als enige supers deze bedreigde en mishandelde vis verkopen.

Lees meer...
Twitter
Zoeken