Noodlijdende Japanse walvisvloot vaart uit.
Deze week voer de Japanse walvisvloot uit om in de wateren bij Antarctica bijna duizend walvissen te doden. Het is misschien wel de laatste keer dat Japan in deze omvang op walvissen jaagt.

Op aandringen van Greenpeace neemt in Japan een nieuwe commissie, aangesteld om belastingverspilling aan te pakken, ook de financiering van de walvisvloot onder de loep. De zogenaamd wetenschappelijke walvisjacht is pure geldverkwisting. Het levert geen nieuwe kennis op en is zelfs commercieel niet eens rendabel. Via het aanpakken van de verspilling zou Japan zonder gezichtsverlies de omstreden walvisjacht kunnen afschaffen

"Iedereen kent de gruwelijke beelden van de walvisjacht. Japan deinst echter niet terug voor protesten en jaagt gewoon door. Greenpeace richt zich daarom op de Japanners zelf", zegt Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren. "Als enige grote milieuorganisatie is Greenpeace bezig het publiek in Japan zélf te doordringen van de feiten achter deze jacht. We maken duidelijk dat de onnodige jachtpraktijken Japanners direct raken in de portemonnee. En daar wordt nu gehoor aan gegeven. Het lijkt erop dat wat jaren actievoeren op zee nog niet voor elkaar kreeg wel gaat lukken als gevolg van de financiële malaise. De walvis is daarmee de grote winnaar van de crisis."

De walvisvloot kan haar oplopende belastingvrije leningen bij een overheidsfonds al jaren niet terugbetalen. Niet verwonderlijk, want Japan kan het walvisvlees aan de straatstenen niet kwijt. Slechts 5 procent van de de Japanners eet het regelmatig. In het land liggen duizenden tonnen walvisvlees opgeslagen in grote koelingen. De nieuwe minister-president Yukio Hatoyama heeft zelfs eind oktober aan premier Balkenende verklapt dat ook hij walvisvlees niet lekker vindt.

De walvisjacht is een enorme bedreiging voor de walvis. Het stoppen van de jacht is de meest directe bescherming voor de walvis. Daarvoor is al veel bereikt. Het moratorium op de commerciële walvisjacht wordt door vrijwel alle landen nageleefd. "Maar daarmee zijn we er nog niet", zegt van Tongeren. "Ook overbevissing, klimaatverandering en vervuiling brengen walvissen onherstelbare schade toe. Om de walvis daadwerkelijk te beschermen moeten we niet alleen hem, maar ook zijn leefgebied beter beschermen. Daarvoor zijn zeereservaten nodig. In deze gebieden, vergelijkbaar met natuurparken op land, mag de mens geen schade toebrengen. Hierdoor komt de natuur tot rust en kan zich herstellen."

---

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 550.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.

 
Nieuwsflits
Ultieme ontspanning voor asielhonden

Negentien asielen met een erkenning van de Dierenbescherming krijgen een nieuwe speelweide als uitlaatklep voor hun honden om verveling en stress tegen te gaan.

Lees meer...
Twitter
Zoeken