WNF: CITES moet Vietnam sancties opleggen als het land niets doet tegen de handel in neushoornhoorn

Nu de stroperijcrisis van neushoorns geen tekenen van afname vertoont moet Vietnam de ongebreidelde illegale handel in neushoornhoorn keihard aanpakken - of sancties tegemoet zien. Dit stelt het Wereld Natuur Fonds in de aanloop naar een uiterst belangrijke conferentie over handel in wildlife volgende week in Zuid-Afrika.

Vietnam heeft de grootste illegale markt voor neushoornhoorn ter wereld maar blijft ernstig in gebreke: het land doet er niet genoeg aan om de illegale markten te sluiten, de illegale handelsnetwerken op te rollen en de handelaren te vervolgen. Vanwege deze beschamende staat van dienst zal het land in de schijnwerpers staan op de 17e conferentie van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) van 24 september tot 5 oktober in Johannesburg.

Vietnam in de schijnwerper

Dit wordt de grootste CITES-vergadering ooit. 181 landen nemen deel en een recordaantal zaken staat op de agenda, waaronder de handel in producten van olifanten, haaien, schubdieren en tijgers. De plaats van handeling, Zuid-Afrika, dat sinds 2007 meer dan 6000 neushoorns verloor aan stropers en dit jaar al meer dan 700, maakt dat de neushoorn hoog op de agenda staat.

Ondanks onomstotelijk en omvangrijk bewijs dat er in Vietnam openlijk neushoornhoorn te koop wordt aangeboden hebben de autoriteiten binnen hun landsgrenzen geen inbeslagnames van neushoornhoorn van enige betekenis gedaan en hebben ze geen melding gemaakt van succesvolle rechtsvervolgingen.

Ginette Hemley, delegatieleider van WNF bij CITES: “Elke dag worden er drie neushoorns gestroopt: we hebben geen tijd te verliezen. CITES moet een streep trekken voor Vietnam: op zeer korte termijn scherpe maatregelen nemen om de illegale handel in hoorn af te kappen of uitgesloten worden van de handel in veel andere wildlife producten.“

Dit betekent wat WNF betreft dat Vietnam moet instemmen met de invoering en toepassing van nieuwe regelgeving waarbij wildlife crime behandeld wordt als een ‘serieuze misdaad’ met een minimumstraf van 4 jaar gevangenis; bij wet bepalen dat namaakhoorn als echt wordt behandeld om handhaving en vervolging te vergemakkelijken; en gericht op zoek gaan naar illegale wildlife handelaren en smokkelaars en hen voor de rechter brengen. Doet Vietnam dit niet, dan moet CITES alle partijen oproepen om de handel met Vietnam in alle wildlife producten die onder de CITES-regels vallen, te verbieden.

Andere zorgwekkende landen

Behalve Vietnam moet CITES ook een aantal andere landen die betrokken zijn bij de handel in neushoornhoorn dwingen meer te doen. Zuid-Afrika heeft aanzienlijk geïnvesteerd in het beëindigen van de stroperij en met enig succes. Maar maatregelen op langere termijn zijn nodig; lokale  gemeenschappen moeten worden betrokken en grensoverschrijdende criminele netwerken aangesproken. Mozambique moet harder proberen te voorkomen dat smokkelaars zijn grondgebied gebruiken en China, een ander groot consumptieland van neushoornhoorn, moet zich toeleggen op het verminderen van de vraag.

“Internationale handelsverboden zijn een belangrijk instrument van CITES. Maar zonder rigoureuze inspanningen om stroperij en smokkel te voorkomen zijn ze nooit genoeg om bedreigde diersoorten te redden uit de klauwen van georganiseerde criminele netwerken. En dat is precies wat we zien gebeuren met neushoorns, olifanten en tijgers,” aldus Hemley.

Nationale Ivooractieplannen

De illegale handel in ivoor staat ook hoog op de agenda tijdens de conferentie. Met tienduizenden Afrikaanse olifanten die jaarlijks worden gestroopt en een al bestaand internationaal bindend verbod op de handel in ivoor, moet CITES focussen op de maatregelen die nodig zijn om dat verbod effectief te implementeren. Bovendien moet CITES niet heen lopen om de fundamentele kwesties achter de illegale ivoorhandel: corruptie, ontoereikende wetgeving en gebrek aan handhaving in landen die een rol spelen in de illegale handelsketen van ivoor, en de enorme vraag in Azië.

In het bijzonder is het van belang dat alle 19 Afrikaanse en Aziatische landen die het meest zijn verwikkeld in de illegale handel in ivoor hun Nationale Ivooractieplannen (NIAP) uitvoeren zoals met CITES is afgesproken, en waarvan een aantal resultaat begint af te werpen. Onafhankelijke beoordelingen van de vooruitgang die elk land rapporteert zijn nodig en tegen landen die nalatig zijn zou CITES ook handelssancties moeten treffen.

Daarnaast zouden de partijen die deelnemen aan CITES-conferentie meer handelsbescherming moeten geven aan een reeks van soorten, waaronder alle soorten Aziatische en Afrikaanse schubdieren, de voshaai, zijdehaai en duivelsrog, de grijze roodstaartpapegaai, klepweekschildpadden en weekschildpadden, en rozenhout.

Verbetering lot lokale gemeenschappen

Naast de voorstellen voor specifieke soorten zal de conferentie ook gaan over bredere vraagstukken die voor het behalen van succes cruciaal zijn zoals het verbeteren van de leefomstandigheden van lokale gemeenschappen, het bestrijden van corruptie en de vermindering van de vraag naar wildlife producten.

Lees meer over de standpunten van WNF op de voorstellen die op CITES worden besproken.

 
Nieuwsflits
Steun dierenpolitie Amsterdam

Partij voor de Dieren blij met steun voor dierenpolitie in Amsterdam. De Partij voor de Dieren in Amsterdam is erg blij met de oproep van de VVD om in de hoofdstad snel een dierenpolitie in het leven te roepen en niet te wachten op een landelijke invoering.

Lees meer...
Twitter
Zoeken